21. tra 2012.

Historija jednog Rivalstva


Ulaznica sa utakmice Galatasaray - Fenerbahce od 15. juna 1923. godine
Istanbul je grad podijeljen evropskim i azijskim vodama Bosfora. Iako su obje polovice grada turske, svaki od njih ima svoj način života. No, ovu podjelu je pojačalo je rivalstvo između dva najpopularnija turska kluba - Galatasaray i Fenerbahce.

Osnova ovog rivalstva je klasna borba. Galatasaray su osnovali studenti elitne gimnazije "Galatasaray" na evropskoj strani, a za njega navija viša klasa društva i uživa kozmopolitski ugled. Fenerbahce je osnovan u komšiluku, u naselju Kadikoy na azijskoj strani i nazvan je po svjetioniku na obali (tur. fener - svjetionik). To je bio izvorno bio klub radničke klase, klub koji se sastao u tajnosti kako bi se izbjeglo uznemiravanje od osmanske vlasti (sultan Abdulhamid II), koji nije dozvoljavao da se igra fudbal.



Rivalstvo seže više od stotinu godina, od prve utakmice između dvije ekipe, iz 1909. godine, u kojoj je pobijedio Galatasaray sa 2:0. Od tada, dva kluba su ravnomjerno izjednačena. Fenerbahce ima malu prednost u utakmicama protiv Galatasaraya, ali Galatasaray ima više međunarodnih priznanja, uključujući dva najznačajnija trofeja - UEFA Kup i Super Kup iz 2000. godine, nešto što nijedan drugi turski klub nije postigao. Oba kluba imaju po 17 titula državnog prvaka.

Osim fudbala, i drugi sportovi su popularni u ovim kolektivima, kao što su veslanje, košarka, odbojka, jedrenje, boks i slično. Mnogi turski olimpijci su članovi ovih klubova, ali rivalstvo u fudbalu se ne može mjeriti ni sa čim. Svaki susret garantovano donosi velike izljeve emocija.

Ako ste u potrazi za jeftinim ljetovanjem u Turskoj, provjerite raspored odigravanja utakmica na internetu. Ulaznice nisu skupe, a biti na jednoj utakmici između ova dva fudbalska kluba je neponovljivo iskustvo.

Najveći derbi turskog fudbala će se odigrati u nedjelju, 22.04.2012. godine u 18:00 po našem vremenu na Turk Telekom Areni u Istanbulu. Iako većina kladioničara sugeriše da se izbjegavaju derbiji, pogotovo turski, većina se slaže da je ovo dobra prilika za odigrat "keca". Iako obje ekipe u zadnje tri utakmice dolaze sa po tri pobjede, malu bi prednost pripala Galatasarayu, koji je rutinski pobijedio drugog najvećeg rivala, Bešiktaša u gostima, sa 2:0. 

Uzevši u obzir imperativ pobjede pred domaćom publikom, te da, u slučaju pobjede, bježe 8 bodova Feneru, većina smatra da će Galatasaray doći do pobjede i time se zabetonirati na prvom mjestu Super Finala.

Nema komentara:

Objavi komentar