5. tra 2013.

XAMAX - DRUGI PUT?


Stariji navijači Galatasaraya će se, nakon poraza od Real Madrida od 3:0 na Santiago Bernabeu, sigurno sjetiti čuvenog dvomeča sa švicarskim Neuchâtel Xamaxom, u okviru prvog kola tadašnjeg Evropskog kupa prvaka, preteče današnje Lige prvaka. To je jedan od najvećih obrata koje je fudbalski svijet ikada vidio. O čemu se radi?

U prvoj utakmici, odigranoj 26. oktobra 1988. godine, Neuchâtel Xamax je rutinski, na svom terenu, pobijedio Galatasaray rezultatom 3:0. Svi su očekivali lagan posao Xamaxa u uzvratu u Istanbulu i rutinsko privođenje utakmice kraju. No, sa tri gola Čolaka i dva gola Tütünekera (19', 54', 77', 80', 89' minuta), Galatasaray je došao do nevjerovatnog preokreta i furiozno pobjeđuje sa 5:0, čime se ukupnim rezultatom 5:3 plasira u četvrtfinale Kupa, gdje ukupnim rezultatom 2:1 pobjeđuje AS Monaco (zapamćen po topovskom golu Prekazija), da bi nas Steaua Bukurešt izbacila sa ukupnim rezultatom 4:1 iz polufinala Evropskog kupa prvaka. 

Identična situacija se dešava u ovim danima, samo u dosta izmijenjenim karakterima. Koliko smo jaki, pokazat ćemo u utorak. "Izgubio si ako ne pokušaš.", izjavio je jednom naš trener Fatih Terim. Boga Dragog molimo da bude na našoj strani, baš kao te jeseni 1988. godine.


Video klip uzvratne utakmice Galatasaray - Neuchâtel Xamax 5:0

Nema komentara:

Objavi komentar